Tradició design technológia modellek kapcsolat használtautó
alfa romeo pécs Giulietta alfa romeo pécs Mito alfa romeo pécs Giulia

Technológia

tervezés

Először az új modell koncepciója készül el. A tervezőmérnökök összeülnek és megosztják egymással elképzeléseiket. Így jutnak el azokhoz az alapelvekhez, amelyeket végül mindannyian elfogadnak. Az új munkához a gépkocsitervezés korábbi és legfrissebb stílusirányzatainak legjelentősebb mozzanataiból merítenek ötleteket. A tervezőmérnököknek szinte a génjeikben van a márka jellemzőinek mélyreható ismerete és az Alfa Romeo négy alapvető ismérve: az ellenállhatatlan szépség, a megújulás, az erő és a kifejezőkészség. A tervezők feladata, hogy ezeket az elvont fogalmakat izgalmas valósággá alakítsák át.

30 év: ennyi az aresei Stile Centro központban dolgozó tervezőmérnökök átlagéletkora. Jellemző tulajdonságaik: fiatalok és kreatívak. Olaszok és külföldiek, akiket sokéves tapasztalattal rendelkező tervezőmérnökök segítenek munkájukban. Ismerik a műszaki szempontokat és komoly kulturális ismeretekkel rendelkeznek. Szemléletük határozottan kozmopolita és erős bennük a csapatszellem. Munkájuk alapvető irányelvei: kreatív késztetés, a technológia alkalmazása, gyors felfogóképesség és megvalósítás.

Az új autó agresszív orrkialakítása vagy áramvonalas sziluettje megformálódhat akár egy papírcetlire ? például egy söralátétre ? ceruzával odavetett vázlaton, akár /-/ fényceruzával a legfejlettebb szoftvertechnológiák alkalmazásával elkészített elektronikus tervrajzon. A tervezőmérnökök közvetlenül szoftveres szakemberek mellett dolgoznak, akik a modell terveit azonnal CAD (számítógéppel támogatott tervezés) és CAS (számítógéppel támogatott formatervezés) programokkal ellátott számítógépekre viszik át. Ekkor az autó karosszériáját, belső kialakítását és legkülönbözőbb működési jellemzőit a szellőztető ventilátoroktól kezdve a kormányig addig finomítják, amíg mindenki elégedett nem lesz a modellel. Ezután következik a modell megvalósítása.

Ettől kezdve a marógépek feladata, hogy matematikai képletek alapján előállítsák az autót. Ezzel a művelettel válhat valóra a számítógépen megálmodott térbeli modell. Az újonnan létrehozott forma gondos tanulmányozása közben megszületnek az első módosítási javaslatok, amelyeket azonnal számszerűsítenek és betáplálnak a számítógépbe; így a formaterv folyamatosan alakul. A formatervezéshez használt modellt a bemutató teremben forgó emelvényre állítják, és minden részletét behatóan tanulmányozzák.

Ezen a ponton kézzel egy sor módosítást hajtanak végre egészen addig, amíg a végeredmény minden szempontból meg nem felel a tervezők elképzeléseinek. Ekkor a folyamat kezdődik elölről. Az asztalos részleg elkészíti az egyes részegységeket, melyekből összeállítják a teljes prototípust. Ezt használják arra, hogy ellenőrizzék, minden alkotórész eleget tesz-e az elképzelésnek és tökéletesen illeszkedik-e a többi alkatrészhez. A modellező szakemberek feladata ellenőrizni azt, hogy az autó karosszériája és belső kialakítása tökéletesen megfelel-e a kocsiszekrény megadott külső méreteinek és a mérnökök által ezzel egy időben tervezett gépészeti egységeknek.

A belső tereket, melyeket számítógépen térben terveztek meg, először általában kézzel készítik el, csak ezután gyártják le marógépen is - ellenőrzés céljából. Miután a végleges formákat kialakították, a modelleket a végleges darabokhoz használt borításhoz nagyon hasonló anyagokkal vonják be. Ezek a modellek a prototípusba is beszerelhetők, ami így kezd egyre inkább hasonlítani egy valódi autóhoz. Ezt követően a prototípus készen áll a végleges jóváhagyásra.

A Centro Stile elbűvölő, színekben és érzelmekben gazdag ?kifestő szobája? egy lehetőségekkel teli varázslatos világot sejtet. Itt tanulmányozzák esztétikai szempontból az autót, valamint a külső és belső felületek borításához használandó anyagokat, aszerint, hogy milyen érzelmeket szándékoznak velük kifejezni. Lenyűgözően tudják ötvözni az autós hagyományokat a legfrissebb divattal.